De Wim Bors prijs
Wim Bors (1939-2010) was de initiatiefnemer en organisator van het eerste videofestival in Friesland, dat in 1995 in Leeuwarden van start ging en onder zijn leiding in de jaren daarop zou uitgroeien tot een internationaal podium voor videokunst en nieuwe media.
De belangstelling van Wim Bors voor video en mediakunst stamde uit zijn academietijd aan de Vrije Academie in Den Haag, waar Livinus van de Bundt - de pionier van de videokunst in Nederland - destijds directeur was. Wim Bors was een energiek en warmbloedig mens die met zijn directe overredingskracht en ambitieuze visie de grote promotor van dit bijzondere festival was.
In 1996, tijdens het tweede festival, werd een mediakunstprijs in het leven geroepen. De stimuleringsprijs, een geldprijs of gekoppeld aan een productie of Artist in Residence, heeft in de afgelopen festivaljaren verschillende namen gekend, zoals Media Art Prijs, de ISMAF Award (Internationale Studenten Media Art Friesland Award) en de Jong Talent Prijs.
Om de inititator te eren en zijn geest levend te houden, gaat de stimuleringsprijs ter waarde van 1500 euro voortaan door het leven als de “Wim Bors Prijs”.
In memoriam
Wim Bors is overleden op 25 november 2010
Hij was in 1939 geboren in ‘s- Gravenhage en opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag onder leiding van de Nederlandse videokunstpionier Livinus van der Bundt. In het begin van zijn loopbaan vanaf de 60-er jaren maakte hij vooral grafisch werk als lithografie en zeefdruk.
In terugkerende periodes werkte hij langdurig in Frankrijk. De band met Frankrijk werd alleen nog maar sterker toen hij zich in 1975 vestigde in Het Bildt, een streek in het noorden van Friesland. De Friese en Franse volksaard en de weidsheid van de landschappen vormden een grote inspiratiebron voor zijn werk.
In 1985 ontstond voor het eerst werk waarin de dichtkunst het uitgangspunt vormde. En dat inspireerde weer om iets te doen met de teksten van de Franse chansonnier Leo Ferré. Hij zocht naar een weg om het beeldende taalgebruik en de klank van Ferré meer te verweven in zijn werk. En met de eerste kunstvideo 'Leo Ferré chante' trad hij in de voetsporen van zijn vroegere leermeester Livinus van der Bundt. Samen met Lucie de Blécourt richtte hij in 1996 ‘Atelier 11’ op, waarin onze activiteiten gebundeld werden. Er volgden in de jaren negentig verschillende videowerken waarbij poëzie en teksten steeds het uitgangspunt waren.
Vanuit de audiovisuele ervaringen ontstond in 1995 in samenwerking met het Leeuwarder Theater Romein het Media Art Festival Friesland. In 2000 werd de stichting Media Art Friesland opgericht om zo de aandacht voor mediakunst in de provincie Friesland te vergroten. Zijn autonome werk kwam hierdoor logischerwijs op een lager pitje te staan. Als conservator/directeur bouwde hij aan de jaarlijkse internationale presentatie van mediakunst. In 2006 vierde het festival haar tienjarig bestaan.
Het festival en de internationale mediakunst zijn een bron van inspiratie. Zijn audiovisuele beeldvorming is daardoor in de loop der jaren meegegroeid. Langzaamaan gaf hij het stokje van het festival over aan een jongere generatie. Vanaf toen kreeg hij weer tijd en ruimte om zich te richten op zijn eigen werk.