Project 2005 "Le Nord / Het Noorden"

Thema: Het Noorden: Noordwest- Friesland/ Departement Le Nord Frankrijk

Het departement Le Nord in het noordwesten van Frankrijk is een gebied waar ik graag verblijf. Zelf ben ik sinds 1975 woonachtig in het Noordwesten van Friesland, het Bildt.

De beide landschappen en de woongemeenschap zijn uitgangspunt geworden voor dit te ontwikkelen project.

 

Eerst ontstond er een videoproductie naar aanleiding van een dagboek in briefvorm, geschreven door Victor Hugo tijdens zijn reis omstreeks 1850.

Door de vele bezoeken en gesprekken met mensen in Le Nord is het mij opgevallen dat het verschil tussen zijn woongebied van de waddenkust Noordwest-Friesland en het departement Le Nord voornamelijk zit in het landschap. Het eerste is een vlak gebied met een strakke zeedijk. Het tweede heuvelachtig met duinen en grillige krijtrotsen.

 

Overeenkomsten zijn dat de boeren in beide streken dezelfde producten verbouwen: aardappelen, graan, uien en koolzaad. Tussen de akkers vind je weilanden met koeien en paarden.

Een verschil is dat de kleinschalige visserij op het wad sinds een tiental jaren is verdwenen, terwijl deze in Le Nord nog volop wordt beoefend.

De stilte van het wad vormt een groot contrast met de onstuimige beweging van eb en vloed van Le Nord.

De stilte en de onstuimigheid vormen de basisingrediënten voor dit project met digitale foto's, video en diawerk. Twee monitoren tonen de vloed in beide streken. De stilte daarvan in Friesland met de vele soorten vogels en de woeste golven tussen Calais en Boulogne.

 

Twee andere monitoren tonen een installatie aan de zeedijk, met als uitgangspunt de 28 maandagen. Op de tweede monitor draait dan de film l'Impression. Twee diaprojectoren tonen beelden van de omgeving in beide streken.

Ook verschijnt er, onder ISBN nummer, in een kleine oplage een bibliofiele uitgave met teksten en foto's.

Museum Smallingerland Drachten 25 juni – 4 september 2005
Galerie Josart Amsterdam 24 februari – 24 maart 2006

 


Drap het noorden: digitale foto : Project 2005


Droge klei het noorden digitale foto : Project 2005


Slik het noorden digitale foto : Project 2005


Stenen 1 het noorden digitale foto : Project 2005


Ambletesse 1 Le Nord digitale foto : Project 2005