Autonoom werk

Mijn autonome werk bestaat veelal uit een serie verbonden aan een thema. Na onderzoek in voornamelijk natuurlijke vormen ontstaan op papier de eerste ontwerpen voor sieraden of objecten. Materiaalonderzoek en experiment speelt een grote rol in mijn ontwerpen.

2004: ”ROUGE ”

Het thema ‘Rouge’ is gebaseerd op rode herfstbladeren die ik geplastificeerd heb. In deze serie maakte ik vier verschillende sieraden en een object.
De zilveren/gouden hoedenspeld, in de vorm van een boomtak, heeft roodgeverfde boombladeren als ondergrond.
Het zilveren/ gouden halssieraad met roodgeverfde boombladeren kan zowel enkel als dubbel gedragen worden. De zilveren armbroche met roodgeverfde bladeren heeft de vorm van een twijg. Voor een olieglas vaas ontwierp ik een ornament van zilveren bladeren.

Deze serie vormde onderdeel van de tentoonstelling in Museum Smallingerland te Drachten in 2004, met het werk van de Friese Gildeleden. In samenwerking met Gon Hoogvliet werd driemaal een hoeden- en sieradenshow gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling.

Overzichtstentoonstelling 10 jaar
In december 2004 was er in Galerie DE VALK te Harlingen een overzichtstentoonstelling van tien jaar eigen werk. Ook werden enkele hoeden van Anneke Tepper uit Harlingen hier tentoongesteld. Tijdens de openingsdagen werden hoeden- en sieradenshows gehouden. Na afloop was er een ‘high tea’ voor de genodigden.

2002: ”IMPRESSION”

Deze serie is gemaakt naar aanleiding van de film ‘Impression’ van Wim Bors. 22 ‘stills’ (gefotografeerde filmbeelden) vormen de achtergrond voor de serie zilveren broches. Samen vertellen ze het verhaal van de reis tussen Calais en Le Tréport in noordwest Frankrijk. De broches kunnen met of zonder still gedragen worden.
Wim Bors baseerde zijn historisch getinte roadtrip op het dagboek ‘België’ van de Franse schrijver Victor Hugo. In de vorm van brieven aan zijn vrouw doet Hugo in dit boek verslag van zijn reis langs de kust van België en Noord Frankrijk. Wim Bors en ik volgden de route die Hugo destijds maakte om te ontdekken of er nog herkenningpunten te vinden waren in het landschap.

1999: ”HANDS AND FACES ”

Op het thema ‘gezichtsprofielen en de stand van handen’ maakte ik verschillende sieraden en objecten.
De serie bestaat uit 20 sieraden en objecten. Het bevat onder andere een zilveren geboortesieraad. De stand van de handen op een zwangere buik vormden hiervoor de basis. Maar ook een zilverobject in de vorm van een vaasje met handen, die een gouden balletje opgooien. Een halssieraad, bestaande uit zilveren schakels met het profiel van een gezicht, completeert deze serie.

1998: ”WADDENZEE ”

Een stuk versteend hout uit de Waddenzee was het uitgangspunt van deze serie. Het stuk hout werd in negen dunne plakjes gezaagd om deze daarna te bevestigen op de zilveren broches in de vorm van een boomblad. Elke broche heeft met het versteende hout, een eigen ontwerp naar aanleiding van verschillende zeewieren.

1996: ”WATER”

Het thema ‘Water’ is de basis voor een serie in zilveren broches, ringen en halssieraden. De visvorm doet denken aan een waterdruppel, maar ook de gedachte aan een schelp of een stukje zeewier dringt zich op. De sieraden hebben allemaal eenzelfde stillering. Het lijkt alsof ze niet door mij zijn bedacht, maar gevormd zijn door de werking van het water.
Naast de organische vorm speelt ook de geometrie een rol, bijvoorbeeld in de staafbroches met afgeschuinde hoeken. Steeds voert een eenvoudig contrast de boventoon, bijvoorbeeld in de combinatie van zilver en perspex. Golflijntjes of blauw pigment onderbreken het gladde zilveren oppervlak. Het lineaire karakter van de charmante vormen van de sieraden. Ze lijken op tekeningen of cartoons, weggedreven van het papier. Licht van gewicht, zowel letterlijk als figuurlijk, vragen ze onnadrukkelijk om aandacht. Het zijn sieraden met een knipoog, als kleine steekjes onder water.

1 serie ROUGE 2004
hoedenspeld zilver / goud

2 serie ROUGE 2004
armband zilver

3 serie IMPRESSION 2002
still broche zilver

4 serie IMPRESSION 2002
still broche zilver

7 serie HANDS AND FACES1999
geboortesieraad zilver

5 serie WADDENZEE 1998
broche zilver / hout

8 serie WATER 1996
staafbroche zilver